vedtægter vedtaget
på den stiftende generalforsamling 3.12.2024

  1. Foreningens navn og hjemsted:

Foreningens navn er: Fredsby København /Peace city Copenhagen:
Foreningen er en almennyttig – non profit organisation
Dens hjemsted i Københavns Kommune.


2. Foreningens formål:

Foreningens formål er at arbejde for fred i verden med fredelige midler — med udgangspunkt i FNs verdensmål 16: ”Fred, Retfærdighed og stærke institutioner”. Dette mål handler om, at støtte fredelige og inkluderende samfund, give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.

2A:  Foreningen vil arbejde for at alle grundlæggende konflikter mellem mennesker løses fredeligt, for alle menneskers tryghed og frihed. Foreningen tager initiativ til aktiviteter og fællesskaber for fred.

2B: Fredsministerium: Foreningen vil arbejde for oprettelsen af et Fredsministerium i Danmark mhp at arbejde for initiativer til fred og sikkerhed i Danmark og verden med udgangspunkt i FNs verdensmål nr. 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner.

2C: Foreningen vil arbejde for at integrere København i et netværk af fredsbyer:  “International Cities of Peace”.


3: Foreningens formål søges realiseret blandt andet således:

3a: Ovennævnte formål forfølges i videst mulig udstrækning i samarbejde med- og i respekt for organisationer, institutioner, myndigheder og virksomheder m.v. med tilgrænsende formål.

3B: Foreningen arbejder uafhængigt af politiske partier og faste politiske tilhørsforhold – som en NGO by-organisation uden grænser.

3C: Fredsaktivisme: arbejde for at samle alle kræfter der arbejder iht. foreningens formål.

3D: Fredsforskning og -uddannelse: arbejde for at samle forskning og relevante uddannelser på alle niveauer iht. foreningens formål og Iade sig inspirere af FN’s 17 Verdensmål.

3E:  Fredsinnovation: arbejde for at samle innovative kræfter på alle niveauer  fra det enkelte menneske til forskning, institutioner, myndigheder, erhvervsliv, organisationer og alle sociale sammenhænge  til    et målrettet samarbejde om løsninger og nye produkter og nytænkning iht. foreningens formål.

4: Medlemsret:

4A: Alle som vil støtte foreningens hovedformål ved at deltage med fredsinitiativer eller på anden måde være med til at disse kan opfyldes kan optages som medlemmer.

4B: Fredsby København bygger på:

a) individuelle medlemmer og
b) kollektive medlemmer. 

4Ba: Som individuelt medlem kan optages enhver, der tilslutter sig Fredsby Københavns formål. 

4Bb: Som kollektive medlemmer kan efter godkendelse af bestyrelsen optages institutioner og landsdækkende organisationer samt virksomheder, der ønsker at medvirke til fremme af Fredsby Københavns formål. 

Der er tre kontingent-kategorier for kollektive medlemmer: 

1:  paraplyorganisationer og andre landsdækkende organisationer med mere end 500 medlemmer,
2: mindre organisationer med mindre end 500 medlemmer, og 
3: virksomheder og institutioner med observatørstatus.

4C: Medlemsret indtræder ved første betaling af kontingentet, dog opnås stemmeret ved  generalforsamlinger først en måned efter betalingen. 

4D: Medlemsret ophører ved udmeldelse/ved bestyrelsesbeslutning om eksklusion, jf. § 6.1/ ved kontingentrestance, jf. § 6.2.


5: Finansiering og kontingent:

5A: Foreningen finansieres gennem medlemskontingenterne samt gennem eventuelle donationer

5B: Indbetalte kontingenter tilbagebetales ikke.

5C: Kontingent fastsættes hvert år på Foreningens ordinære generalforsamling for det kommende år.

5D: Kontingent opkræves en gang årligt.


6: Eksklusion

6.1    Bestyrelsen kan med 2/3 flertal blandt samtlige bestyrelsesmedlemmer træffe beslutning om at ekskludere et medlem, der modarbejder foreningens formål.

6.2: For medlemmer der ikke betaler rettidigt kontingent, bortfalder medlemskabet efter mindst to påkrav. 


7: Ledelse

7.1: Foreningen ledes af en bestyrelse på 3 – 7 medlemmer + 2 suppleanter, der vælges på generalforsamlingen.

7.2: Hvert andet år vælges halvdelen og hvert 2. år vælges anden halvdel. Suppleanter har ret til at deltage med taleret i bestyrelsesmøder.

7.3: Bestyrelsen konstituerer sig selv, og vælger således blandt sine medlemmer en forperson, næst- forperson og en kasserer.

7.4:  I forbindelse med foreningens etablering kan stifterne bestemme, at der alene vælges en  midlertidig bestyrelse som foreningens første bestyrelse. I så fald kan den midlertidige bestyrelse indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i årets løb for at vælge en bestyrelse.ingen

7.5:  Bestyrelsens medlemmer modtager ikke honorar for deltagelse i bestyrelsen, men efter forudgående aftale dækkes udlæg.

7.6:  Bestyrelsen påser, at Foreningen drives i overensstemmelse med lovgivningens krav og vedtægtens bestemmelser.

7.7: Der føres en forhandlings- og beslutningsprotokol ved bestyrelsesmøderne.

8: Inhabilitet:

8.1: Et bestyrelsesmedlem må ikke deltage i behandlingen af et givet spørgsmål, forhold m.v., hvis den pågældende, for eksempel som repræsentant for en bestemt interessegruppe, har en væsentlig interesse deri.

8.2: Bestyrelsen skal godkende eventuelle aftaler m.v. mellem bestyrelsesmedlemmer og Foreningen samt aftaler m.v. mellem Foreningen og tredjemand, hvori bestyrelsesmedlemmer måtte have en væsentlig interesse.

9: Generalforsamlingen:

9.1: Generalforsamlinger indkaldes skriftligt til hvert medlem med et varsel på mindst 2 uger.

9.2: Af indkaldelsen skal fremgå, hvilke bestyrelsesmedlemmer, der er på valg og hvilke, der modtager genvalg.

9.3: Generalforsamlingen træffer sine beslutninger ved simpelt flertal. Generalforsamlingen er 
foreningens højeste myndighed

9.4: Hvert medlem har en stemme. Kun medlemmer, der har betalt forfaldne kontingenter, har 
stemmeret på generalforsamlingen.

9.5: Der kan afgives stemme ved fuldmagt ved et medlems forfald. Den enkelte medlemsdeltager kan højest deltage med  2 fuldmagter.

9.6:  Forslag fra medlemmer skal indgives senest en Uge før generalforsamlingen

9.7: Den ordinære generalforsamling afholdes hvert år senest 3 måneder efter udløbet af regnskabsåret.

9.8:      Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal omfatte:

  1. Valg af dirigent.
  2. Bestyrelsens beretning om Foreningens virksomhed i det forløbne år.
  3. Fremlæggelse af regnskab ved kassereren eller stedfortræder
  4. Initiativer for det kommende år.
  5. Fremlæggelse af budget.
  6. Valg af medlemmer til bestyrelsen.
    (halvdelen ulige år, anden halvdel lige år)
  7. Valg af suppleanter til bestyrelsen.
  8. Valg af revisor.
  9. Fastsættelse af indmeldelsesgebyr og medlemskontingent.
  10. Indkomne forslag
  11. Eventuelt.

9.9: Generalforsamlingen ledes af en dirigent, der udpeges af bestyrelsen. Dirigenten afgør alle spørgsmål vedrørende sagernes forhandling og vedtagelse.

9.10: Der offentliggøres  referat fra generalforsamlingen underskrevet af dirigent og bestyrelsens forperson til alle medlemmer senest 3 uger efter generalforsamlingens afholdelse.

9:11: Ekstraordinær generalforsamling afholdes, når det skriftligt forlanges af mindst 1/4 af medlemmerne.

10. Vedtægtsændringer:

10.1: Til vedtagelse af beslutninger om ændringer af vedtægterne kræves, at mindst 2/3 af samtlige stemmer er repræsenteret på generalforsamlingen, og at beslutningen vedtages med mindst 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af de på generalforsamlingen deltagende stemmeberettigede medlemmer.

10.2: Er det nævnte antal stemmer ikke repræsenteret på generalforsamlingen, men er beslutningen i øvrigt vedtaget med 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af de på generalforsamlingen deltagende stemmeberettigede medlemmer, indkalder bestyrelsen inden 14 dage til en ekstraordinær generalforsamling, på hvilken forslaget kan vedtages med 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af de på generalforsamlingen deltagende stemmeberettigede medlemmer.

11: Tegningsret og hæftelse

11.1: Foreningen forpligtes udadtil af forpersonen og et bestyrelsesmedlem i forening. For foreningens økonomiske forpligtelser hæfter alene kun foreningens formue. Ingen medlemmer hæfter på noget tidspunkt for foreningens gæld eller underskud.

11.2: Bestyrelsen sørger for, at Foreningens fulde navn og CVR-nr. oplyses, når der indgås aftaler på foreningens vegne. Aftaler skal godkendes af bestyrelsen.

11.3: Udmeldte eller ekskluderede medlemmer har ingen andel i Foreningens formue og kan ikke rejse krav på udbetaling af nogen del af Foreningens formue eller midler.


12: Årsrapport og revision

12.1: Foreningens regnskabsår og kontingentår er kalenderåret.

12.2: Årsregnskab/Regnskabsrapport udsendes til Foreningens medlemmer senest samtidigt med indkaldelse til den ordinære generalforsamling.

12.3: Foreningens revisor vælges af generalforsamlingen. Revisor kan genvælges.

12.4: Hvis Foreningen er omfattet af revisionspligt efter årsregnskabsloven eller anden lovgivning, eller hvis generalforsamlingen i øvrigt beslutter, at Foreningens årsregnskab/rapport skal revideres, træffer generalforsamlingen med simpelt stemmeflertal beslutning herom: Foreningen har fravalgt revision

12.5: Årsregnskab/rapporten skal indeholde påtegning fra revisor om korrekt anvendelse af offentlige midler


13: Opløsning:

13.1: Beslutning om Foreningens opløsning træffes af generalforsamlingen under opfyldelse af samme krav som til vedtægtsændringerne. Tilsvarende krav gælder en beslutning om at overdrage hele eller væsentlige dele af Foreningens aktiviteter til andre.

13.2: Ved Foreningens opløsning skal Foreningens formue, efter betaling af samtlige kreditorer og afgørelse af eventuelle tvister, anvendes til formål, der er i overensstemmelse med Foreningens formål

Underskrevet af:
ordstyrer Louis Møllerfors

Forperson
Mona Ljungberg

Fredsby København

CVR 4524 8585

Copyrights©Fredsbykobenhavn.dk/webmaster: Mona Maria Ljungberg